Laboratoriorotan luonnontieteellinen historia

Dokumentista:

Tämä 27 minuutin pituinen luontodokumentti kuvattiin useiden kuukausien aikana. Se seuraa suureen ulkoaitaukseen vapautettuja kesyrottia ja niiden elämää, kun ne joutuvat kilpailemaan ravinnosta, pesäpaikoista ja pariutumiskumppaneista, kuten villit sukulaisensa. Pääsemme näkemään, kuinka monimutkainen ja organisoitu yhdyskunta alkaa hahmottua ja toimia villissä elinympäristössä. Samalla dokumentti havainnollistaa, kuinka tutkimukset fysiologiasta psykologiaan ovat paljastaneet useita ominaisuuksia, jotka ovat säilyneet rotilla sukupolvien kesyelämästä huolimatta ja vain odottavat tilaisuutta ilmentyäkseen. Olemme ehkä ottaneet rotan pois luonnosta, mutta olemmeko saaneet luonnon pois rotasta?

Dokumentin voi ostaa DVD:nä (katso ”Get the film”).

Miksi dokumentti ja tämä nettisivu tehtiin?

1) Kun eläimiä pidetään vankeudessa, on tärkeätä tietää, millaiseksi evoluutio on muokannut niiden luonnollisen käyttäytymisen. Eläinten hyvinvoinnin ja elinolojen kehittyminen riippuu suurelta osin valistuksen, hyvän tahdon ja tiedon yhdistelmästä. Tämän dokumentin tarkoituksena on tukea kaikkia kolmea osa-aluetta esittelemällä käyttäytymismalleja ja tarpeita, jotka ovat säilyneet pinnan alla sukupolvia kestäneestä kesyttämisestä huolimatta ja vain odottavat tilaisuutta tullakseen esiin.

2) Tämä on olennaista myös tieteellisestä näkökulmasta: jopa kaikkein kausaalein tutkija, jota kiinnostavat ainoastaan mekanismit, tutkii tavallaan evoluution tuotetta. Miljoonien vuosien evoluutio on, totta tosiaan, muokannut rotasta eläinlajina kunnioitettavan, yhden menestyneimmistä kaikkiruokaisista planeetallamme sekä erittäin hyvän lemmikin. Rotalla on niin paljon erilaisia taitoja, että opas juuri tälle eläimelle tärkeistä kyvyistä muuttuukin opastetuksi kierrokseksi yleiseen eläinten käyttäytymiseen (mukaan lukien omamme tiettyyn rajaan saakka) ja sen keskeisiin teemoihin sekä eläinten hyvinvointiin. Dokumentissa käsitellään mm. seuraavia aiheita:

1. Ravintovalikoima
2. Laumaelämän hyödyt
3. Oppimiskyky
4. Hierarkia
5. Saalistajien välttäminen
6. Kommunikointi (hajut ja ultraäänet)
7. Elinympäristön valitseminen ja liikkuminen alueella
8. Pariutumisstrategiat ja seksuaalinen valinta
9. Neofobia
10. Syntymä ja poikasten tappaminen

3) Materiaali on myös tarkoitettu opetustehtäviin ja esitelmiin. Osat ovat saatavissa digitaaliformaatissa ja nettisivulla on yli neljäkymmentä vapaasti ladattavaa kuvaa ja videopätkää (osa äänettömiä), jotka kattavat dokumentin tärkeimmät osat. Monet meistä, jotka opetamme etologiaa, olemme vaikeroineet havainnollistavan opetusmateriaalin puutetta. Tämän dokumentin ja nettisivun tarkoituksena on täyttää myös tätä tarvetta.

Toivottavasti tekemästämme työstä on hyötyä ja se herättää kommentteja ja ehdotuksia. Otan mielelläni palautetta vastaan osoitteeseen enquiries@ratlife.org.

Manuel Berdoy
Oxford, 2003.
(Kääntänyt / Translated by Marianna Alanen)